Tvätta penslar och borstar


2010-11-27

Idag är det lördag och imorgon är det söndag... Men inte vilken söndag som helst, det är ju första advent som vi alla vet (hoppas jag). Hemma hos oss betyder det att lördagen är en städ- och pyntdag.
Tack vare att jag har dragit på mig en hejdundrandes förkylning och varken kan svälja eller andas så slipper jag undan städ-delen. Tack kära föräldrar!

Men eftersom det ändå är en "fixar dag" idag så tänkte jag passa på att göra lite nytta ur min säng-position! En lugn men väldigt viktig sak som man borde ha som rutin! Alla mina sminkpenslar, borstar, svampar m.m ska göras rent. Tänkte berätta hur man gör rent alla olika verktyg för er som kanske inte har kläm på det.

Det finns två olika material som penslarna huvudsakligen är gjorda av: Naturhår och syntethår. Det här måste man ta hänsyn till både när man använder dom till olika produkter och när man gör rent dom.


Exempel på borstar och penslar av naturhår

Verktyg som är gjorda av naturhår används till exempelvis: Puder, rouge, ögonskugga - Alla "torra" produkter

Man gör rent dem med vanligt schampo. Hur lätt som en plätt! Precis som när du tvättar ditt egna hår, så tvättar du också penslarna! Om du upplever att penslarnas hår blir spretigt och står åt olika håll kan du applicera lite lite balsam som du sedan sköljer ur.
Här räcker det med att torka av överflöd av produkt direkt efter användning och sedan göra rent varannan vecka! Eftersom det är torra produkter du använder så samlas inte bakterierna lika fort och i samma mängd.


Exempel på borstar och penslar av syntethår

Verktyg som är gjorda av syntethår används till exempelvis: Foundation, concealer, läppstift/glans - Alla "feta/kletiga" produkter
Man gör rent dem med vanlig såpa. Inga konstigheter!
Du bör göra rent syntetpenslar du använt till feta produkter direkt efter användning då det annars samlas en mängd snuskiga bakterier i din pensel som sedan överförst till nästa person du använder den på. Eller dig själv om fallet är så.
Tänk på att du är extra noga med att göra rent penseln om du precis sminkat över någon typ av akne eller blemma. Tro mig, jag har åkt på det många gånger...

Viktigt att tänka på innan du gör rent dina syntetpenslar. Ta ett papper och pressa ur överflödet av den feta produkt som finns kvar i penseln. Det kan bli svårt att göra rent penslarna annars.


Hur ofta bör man göra rent sina penslar?

 

Tänk också på torkningen av dina penslar och borstar! När du tvättat dem bör du klämma ur vattnet - men torka inte med en handduk. De blir spretiga, ruffsiga.. Ja nästintill förstörda och oanvändbara!
Under själva torkningen så formas dina penslar. Därför bör de ligga vid en bordskant (eller liknande) med sina huvuden utanför kanten så att de kan torka fritt fårn alla håll och kanter!


Såhär ska dina verktyg ligga och torka



Svampar och puffar tvättar du enkelt i tvättmaskinen!
Ögonfransbörjare gör du rent med såpa och vatten - torka den torr
Pennvässare gör du också rent med såpa och vatten - torka den torr (så bladet inte rostar/blir slött)

Kommer inte på så många fler verktyg just nu. Men om ni gör, eller har några frågor - let me know!


Kommentarer
johanna

Vilka bra tips :D ! bra blogg har du också

2010-12-01





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0